Attends Blog

Er zijn veel mensen die vroeg of laat last krijgen van ongewild urineverlies. Vind op onze blog meer informatie over incontinentie en gerelateerde onderwerpen.

5 tekenen van ongewild urineverlies bij mannen

1 op de 5 mannen in Nederland krijgen in hun leven te maken met een vorm van urineverlies. Hier volgen enkele symptomen van incontinentie bij mannen:


1. Nadruppelen na toiletbezoek

In onze eerste blogpost spraken we al over de diverse vormen van ongewild urineverlies. Bij druppelincontinentie wordt de blaas niet volledig geleegd (al voelt het alsof dat wel zo is) en komen er nog enkele druppels vrij na de toiletgang. De medische term hiervoor is Post Micturition Dribbling (PMD). Hoewel er bij het nadruppelen een paar druppels verloren worden, leidt dit wel tot vlekken in kleding en komen er onaangename luchtjes vrij.

Deze producten zijn geschikt voor mannen die (wel eens) nadruppelen. 


2. Ongewild urineverlies tijdens het hoesten, lachen of inspanning

10% van de mannen zal verlies ervaren bij hoesten, lachen en of inspanning tijdens bijvoorbeeld het hardlopen. Dit kunnen bijwerkingen zijn van prostaatchirurgie en wordt stress-incontinentie genoemd. Het ontstaat doordat de bekkenbodemspieren niet sterk genoeg zijn. Klachten verbeteren of verdwijnen zelfs na het trainen en versterken van deze spieren.


3. Plas niet kunnen ophouden

Je weet dat je naar het toilet moet, maar bereikt deze niet op tijd. Het kan om een kleine hoeveelheid urine gaan maar ook om grotere hoeveelheden. Meestal komen deze klachten voor bij een vergroot prostaat of na een prostaatoperatie en wordt urge-incontinentie genoemd.


4. Verlies 's nachts

Diverse mensen die blaasklachten ervaren, hebben hier ook 's nachts mee te maken. Je merkt niet dat je naar het toilet moet (er is geen aandrang) en hebt het pas door als het ongeluk voorbij is. Bij sommigen gebeurt dit vaak, terwijl anderen het bed zelden nat maken. We praten hier dan ook wel over "bedplassen".

Bedbescherming nodig? 

5. Geen volledige blaasleging

Hoe lang je ook op het toilet staat, de blaas voelt nooit helemaal leeg. Soms wordt urineverlies ervaren direct na de toiletgang en sommige mensen moeten vaak plassen maar dan komt er niets uit. Dit wordt ook wel overloopincontinentie genoemd en komt het meest voor bij diabetici en mensen met een verminderde zenuwfunctie en wordt veroorzaakt door slappe blaasspieren.


Er is hulp!

Er is hulp te krijgen bij het vermoeden incontinent te zijn. De eerste stap is om naar de dokter te gaan om het probleem te diagnosticeren. Hier kan je zien of je een interventie nodig hebt of dat er andere behandelingsopties zijn die de situatie kunnen verbeteren. Vaak wordt je doorverwezen naar een uroloog, een specialist in urinewegaandoeningen. Er zijn ook verschillende incontinentieproducten die in het dagelijks leven kunnen helpen.Bericht heeft geen opmerkingen.
Reageer

Captcha Image