Attends Blog

Er zijn veel mensen die vroeg of laat last krijgen van ongewild urineverlies. Vind op onze blog meer informatie over incontinentie en gerelateerde onderwerpen.

Tips voor optimaal continentiemanagement

Incontinentiematerialen en huidgezondheid

Tot wel 50%1 van de mensen met incontinentie in verpleeghuizen heeft last van incontinentie geassocieerde dermatitis (Incontinence Associated Dermatitis/ IAD).

Kerncijfers

Een gezonde huid

De lichaamseigen zuurmantel van een gezonde huid heeft een pH-waarde tussen 4.5 en 5.5. Deze vormt een barrièrefunctie en beschermt tegen bacteriën en schimmels. Een oudere huid heeft vaak een hogere pH-waarde (pH 6.0). Daarnaast kan de pH-waarde stijgen tot wel 8.0 door invloeden van urine, ontlasting en zweet.

Het belang van huidneutrale pH

De lichaamseigen zuurmantel breekt door deze schadelijke invloeden af. Hierdoor neemt de doorlaatbaarheid van de huid toe. Door bacteriële overgroei kunnen vervolgens infecties ontstaan. De huidconditie verzwakt en wordt gevoelig voor het ontstaan van IAD.

Differentiaal diagnose IAD en decubitus

Deskundigen zijn het erover eens dat mensen met IAD extra vatbaar zijn voor verdere huidafbraak en decubitusontwikkeling als gevolg van druk- of schuifkrachten1.

Twijfel je bij een cliënt? Gebruik dit lijstje.

IAD is een ontsteking van de huid na blootstelling aan urine of feces. Een decubitus wordt gekenmerkt door zuurstofgebrek in het weefsel die wordt veroorzaakt wanneer de huid wordt blootgesteld aan overmatige druk- en/of schuifkrachten2.

Werkingsmechanisme

Bij de preventie van IAD is een aantal factoren van belang:

  • Behoud van een gezonde droge huid.
  • Voorkomen van chemische irritatie door frequente reiniging.
  • Behouden van een huidvriendelijke pH van 4.5-5.5.

Pathofysiologie:
Als het niet lukt de drie bovengenoemde factoren te bereiken, neemt de permeabiliteit van de huid toe en de barrièrefunctie af. Door bacteriële overgroei kan er infectie van de huid optreden. De huidconditie verzwakt en wordt gevoelig voor het ontstaan van IAD.

Impact van IAD

IAD kan enorm pijnlijk zijn of worden en heeft daarmee grote impact op de kwaliteit van leven van de persoon.

Incontinentiemateriaal dat droog blijft, in combinatie met een huidvriendelijke pH-waarde zorgt voor:

  • Verbetering van continentiezorg en kwaliteit van leven voor mensen met incontinentie.
  • Preventie van IAD en daarmee kosten en tijd van de behandeling van IAD.

Tijd om de mouwen op te stropen! Zorg voor meer focus voor het belang van behoud van een huid neutrale pH-waarde binnen uw organisatie. Waardering van uw cliënten volgt dan ongetwijfeld!

Neem contact op met onze klantenservice:Voordeel van Curly Fibers®

Attends producten zijn voorzien van gepatenteerde Curly Fibers. Dit in tegenstelling tot reguliere incontinentie producten.

Deze spiraalvormige cellulosevezels zorgen voor een huidvriendelijk milieu.

De vezels voeren snel vocht af naar de super absorberende kern en neutraliseren direct de alkalische werking van urine en/ of feces. Zo blijft de huid goed beschermd, zelfs na meerdere urinelozingen!

De lichaamseigen zuurmantel wordt niet aangetast.

Tips voor betere preventie

1) Adviseer uw patiënten om reinigingsmiddelen te gebruiken met een huidneutrale pH-waarde
Producten die de lichaamseigen zuurmantel niet aantasten: geen zeep, maar speciale (parfumvrije) was lotions, crèmes en sprays1, 5.

2) Raadpleeg tijdig een huidspecialist
Raadpleeg bij huidaandoeningen altijd tijdig een specialist zoals een wondverpleegkundige, arts of dermatoloog.

3) Kies de juiste producten
Kies voor incontinentieproducten op basis van polymeren met een snelle absorptiesnelheid en een lage vochtterugslag voor het behoud van een gezonde, droge huid9, 10.

4) Curly Fibers®
Voorkom alkalisatie van de huid door te kiezen voor producten met Curly Fibers. Deze neutraliseren direct de schadelijke werking van urine, feces en zweet, zodat de lichaamseigen zuurmantel en de natuurlijke barrièrefunctie van de huid behouden blijft6, 8.

5) Risicoanalyse
Maak bij elke cliënt een risicoanalyse voor het optreden van IAD.

6) Huidverzorgingsprotocol
Zorg voor een routinematig (evidence-based) huidverzorgingsprotocol in combinatie met een decubitus preventie protocol7.

7) Huidinspectie
Inspecteer de huid regelmatig ook op schimmelinfecties. Let op jeuk!

8) Droog deppen
Dep de huid droog in plaats van wrijven.

Op zoek naar het incontinentiemateriaal, afgestemd op de individuele behoeften van uw cliënt?

Bekijk ons assortiment hier en maak een account om eenvoudig proefverpakkingen en ander ondersteunend materiaal aan te vragen!

Bericht heeft geen opmerkingen.
Reageer

Captcha Image